I Romernes fodspor – 5 seværdigheder fra Romertiden du skal se i Rom

I Romernes fodspor – 5 seværdigheder fra Romertiden du skal se i Rom

februar 1, 2021 Slået fra Af Lis Mathiesen

Rom er en af de mest interessante byer at besøge for historieglade turister. Dyk ned i Romerrigets historie og mærk historiens vingefang, når du besøger disse fem seværdigheder i Italiens hovedstad.

Pantheon

Templet Pantheon er bygget som en hyldest til de hedenske guder. Det er en af de sjældne antikke bygninger, der er blevet brugt siden den blev bygget. Templet er brændt ned flere gange og bygget op igen og bruges den dag i dag både til gudstjenester og begravelser. Det er velansat at være klædt anstændigt, når man besøger kirken og vise respekt – går man i kjole må den ikke være for kort. Er den det kan man tage et tørklæde eller skal og vikle rundt om benene.

Forum Romanum

Ruinerne af Forum Romanum er et levn fra den centrale plads i det antikke Rom. Det var midtpunktet for det politiske liv såvel som det juridiske, religiøse og sociale liv i riget. Denne rolle spillede det helt frem til år 46, hvor centrummet i byen blev for lille og Julius Cæsar byggede et tilsvarende samlingssted på den anden side af Via dei Fori Imperiali. Ruinerne er i dag en af de mest besøgte seværdigheder i Rom og man kan bruge lang tid på at blive revet med af det imponerende bygningsværk og lad sig suge ind i Roms fascinerende historie.

Colosseum

Colosseum er et absolut must-see, når du besøger Rom – især hvis du vil følge i romernes fodspor. I Romerriget var Colosseum en arena, hvor gladiatorer kæmpede for at underholde kejseren og de øvrige tilskuere. Det var tilskuerne, der afgjorde, hvilken skæbne, taberen af disse kampe fortjente: om han skulle benådes eller dø. Gladiatorerne var ofte slaver, krigsfanger eller kriminelle mænd, men på trods af deres lave status blev mange af dem til helte i tilskuernes øjne på grund af deres indsats i kampene.
Kampene var højdepunktet i arenaen, men der foregik også parader før kampene gik i gang, og det var også her, at gladiatorerne trænede med hinanden inden du skulle foran tilskuerne. Colosseum er den mest besøgte seværdighed i Rom, så det er en god ide at have reserveret billetter på forhånd, inden man besøger arenaen. 

Circus Maximus

Circus Maximus var Roms første og største cirkus. I dag er det gamle cirkus et grønt område, der er nabo til Forum Romanum, men blev i romertiden brugt som en kæmpemæssig væddeløbsbane. Hele vejen rundt lå butikker, spilleboder, bordeller og hvad hjertet ellers kunne begære. Det var fra en af disse butikker, at branden i år 64 startede, hvor en stor del af Rom blev brændt ned – heriblandt Circus Maximus. Det blev genopbygget under Domitian og senere Trajan, så hestevæddeløbene blev genoptaget, samtidig med, at arenaen også var vært for gladiatorkampe og atletikkonkurrencer. Selvom cirkusset i dag mest består af græs, er det bestemt et besøg værd!

Palatinerhøjen

Ønsker du et pusterum fra byen, er Palatinerhøjen en dejlig oase imellem Roms ruiner. Palatine er en af Roms syv høje mod nord og er nabo til ruinerne af Forum Romanum. Højen siges at være det første sted, hvor der opstod beboelsei byen. Det skete, da Roms grundlæggere, Romulus og Remus, flød med floden og endte ved Palatinerhøjen.
Senere hen har højen været beboet af fornemme folk som Cicero og Marcus Antonius. Højen har også huset flere kejsere – under Kejser Augustus’ regeringstid købte han et hus, der blev en del af et stort palads, og hans efterfølger Tiberius byggede ligeså et nyt palads på højen, da han kom til magten.